Vardagsekonomi

Söndagen har ägnats ut budgetfunderingar och klurande på vardagsekonomin. Jag ville helt enkelt ge det en ordentlig genomlysning och se om mitt upplägg är hållbart och smidigt för mig och om jag kan hitta infallsvinklar som sporrar mig till mer spontansparande.

Jag vill med hjälp av några enkla knep och hjälpmedel sporra mig själv att inte slösa i onödan, utan istället tänka till och på det sättet kunna dryga ut mitt månadssparande med lite mer av spontansparandet också.

I den här illustrationen har jag försökt visa visuellt hur jag valt att lägga upp min struktur.

Jag har mitt sparande separat hos Avanza och hos Swedbank har jag 3 konton som jag aktivt jobbar med. Jag har mitt Löne- och kortkonto, buffertkonto samt ett konto jag kallar budgetkonto.

När lönen kommer in på kontot så förs mitt fasta månadsspar direkt över till Avanza, en del i fonder och en del till ISK för aktieköp samt en del till stora buffertkontot hos Avanza. Dessutom betalar jag mina fasta kostnader såsom fakturor och lån från samma konto. Därefter för jag över totalt 4000kr till budgetkontot som ska täcka min ”veckopeng”. Sen nollställer jag lönekontot genom att föra över det som är kvar till buffertkontot.

Varje söndagskväll för jag över 1000kr från budgetkontot till kortkontot(samma som lönekontot). Tusenlappen ska sen räcka till alla vardagligt knutna kostnader som tex mat, mediciner, utemat mm. När det är söndagskväll igen och dags att föra över en ny tusing börjar jag alltid med att nollställa kontot igen genom att föra över resterande belopp till buffertkontot innan överföringen av 1000-lappen görs. 

På budgetkontot ligger det några extra ”tusingar” för att täcka de månader som innehåller 5 veckor.

Buffertkontot är ett konto för lite mindre oförutsedda kostnader som kan uppstå, tex en mindre bilreparation, micron går sönder och liknande. Jag har alltid 10 000kr som mest på det här buffertkontot, när jag har mer för jag över överskottet till Avanza för investering i aktier

Hos Avanza har jag som sagt mitt sparande och dessutom ett litet större buffertkonto som ger lite ränta. Av mitt sparande har jag valt att hålla fondsparandet på ca 20% och aktiedelen på ca 70-80% eftersom jag vill fokusera på en utdelningsmaskin för att i framtiden förhoppningsvis kunna leva av utdelningarna.

Med det här upplägget så kommer jag kunna spontanspara en liten summa varje söndagskväll samt en lite större summa strax efter lönen har ramlat in. Det kommer innebära en stor skillnad för mig eftersom jag hittills inte har haft speciellt stora eller många spontansparande tidigare

Vad tror ni är det hållbart? har jag missat något viktigt moment? eller har du några roliga och intressanta förslag att ytterligare boosta sparandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *